Het brein achter uw brainstorm? De facilitator!

Meer resultaten, straffere ideeën, een enthousiaster team? Een geslaagde brainstorm vergt een goede voorbereiding, maar ook een optimale begeleiding. U zoekt dus iemand die structureert én inspireert. Die persoon noemen we een facilitator. Hij of zij motiveert de collega’s om creatief uit de hoek te komen zonder de pedalen te verliezen.

Een goede facilitator bewaakt het overzicht van de brainstormsessie, houdt zijn eigen mening mooi voor zich, en doet er alles aan om de deelnemers van de brainstormsessie op weg te helpen. En dat alles binnen de tijd. Ontdek hier de 3 eigenschappen waarover de ideale brainstormdirigent best beschikt.

Een facilitator? Dat is een…

 

1. gedurfde uitdager

Als facilitator van een brainstormsessie is het van belang om de groep uit te dagen en te inspireren. Betrek elk teamlid en haal hen uit hun comfortzone. Zorg voor een creatieve sfeer die veel baanbrekende ideeën naar boven brengt. Help de deelnemers om ‘out of the box’ te denken door gebruik te maken van verschillende technieken om ideeën te genereren, zogeheten divergerende technieken, om tot zo veel mogelijk verschillende vondsten te komen. Haal er bijvoorbeeld extra deelnemers bij die weinig van het onderwerp afweten en er neutraal tegenover staan.

 

2. professionele denker

Een goede facilitator werkt op voorhand een schema uit dat past binnen de tijdspanne van de brainstormsessie. Verder is het belangrijk om op tijd aanwezig te zijn en alles klaar te zetten voor de sessie begint. Daarnaast helpt de facilitator om de probleemstelling en het doel van de brainstorm scherp te stellen.

 

3. flexibele leider

De facilitator begeleidt de brainstorm van A tot Z. Bij de start van de brainstormsessie is het belangrijk om een veilige sfeer te creëren. Daarnaast maakt hij van bij het begin enkele duidelijke afspraken met de groep en stelt hij enkele strikte regels op. Verder is het de taak van de onpartijdige facilitator om de rust in de groep te bewaren en de tijd nauwlettend in de gaten te houden.

 

Extra tip om het ijs te breken

Vermijden dat de aandacht van de deelnemers verslapt, zodat de brainstorm uitdooft? “Zorg voor een leuke energizer om het ijs te breken”, raadt Vincent De Coninck aan (Bachelor in Idea & Innovation Management, ex-stagiair bij Bold & pepper). Een oppeppertje, zeg maar, die de deelnemers (ook letterlijk) in beweging brengt. “Een van mijn favorieten is het maken van een associatiecirkel met de volledige groep rond een grappig onderwerp. Vorm een cirkel, en associëren maar! Zo creëer je een rustige, vertrouwelijke sfeer. Bovendien haal je iedereen uit zijn comfortzone en stimuleer je hen om associatief, spontaan en gedurfd te denken.”

 

Lees hier de andere verhalen uit onze reeks over creativiteit / innovatie:

3 ideeën om creativiteit op de werkvloer te stimuleren

Tips voor een geslaagde brainstorm met uw team

6 technieken om uw brainstorm te boosten

Brainstormen is ook… de beste ideeën selecteren

Pascal Mageren
Pascal
Mageren
Editorial Project Manager