Design als
communicatiemiddel

Team Geschreven door: Frederic Lie

The Design of Everyday Things is het belangrijkste naslagwerk van cognitiewetenschapper en technicus Donald Norman. Het boek gaat over design als communicatiemiddel tussen object en gebruiker. Een voorbeeld? Als je naar een deur toeloopt, is het dan duidelijk hoe je hem open krijgt? Of is het aluminium plaatje met het woord 'trekken' of 'duwen' van essentieel belang?

Satan's deurklink Satan's deurklink

Eigenlijk zouden we niet moeten nadenken over iets banaals als een deur openen. Nochtans is precies dat voor ons dagelijkse kost. Bij Bold & pepper heerst er namelijk een lichte frustratie ten opzichte van onze voordeur. De gladde deurklink heeft een flauwe grip. Niet handig om een tamelijk zware en klemmende deur met weerstandsveer te openen. Het is een hindernis waar heel wat bezoekers tegenaan botsen. Echt. kom gerust langs en probeer het zelf. Wij staan alvast klaar met een bakje troost.

Je bent niks zonder UX

De filosofie achter een goede deurklink (en veel meer) vind je terug in The design of everyday things. Het boek rolde van de drukpersen in 1988, maar het onderzoek naar gebruiksvriendelijkheid dateert al van begin jaren ‘80. Belegen? Integendeel. Tegenwoordig is UX (user experience) in onze branche en op elk medium relevanter dan ooit. Van de plaatsing van een CTA-knop tot toegankelijkheidsvoorwaarden bij print: contentmakers begrijpen beter dan ooit dat als ze gelezen, gehoord of gezien willen worden, ze maar beter hun boodschap hapklaar en op een dienblaadje serveren.

Leesgemak, -makkelijker, -makkelijkst

Zelf verslond ik het boek van inleiding tot index. Dat was niet per se nodig, want je kan er ook gerust een hoofdstuk naar keuze uitpikken. Maar als designer sprak het me enorm aan én ik trok er conclusies uit. Zo stel ik me meer dan ooit vragen over het leesgemak van wat ik maak. Is dit lees- en scanbaar? Heeft de lezer snel door waar mijn vers vormgegeven pagina over gaat, zonder een letter te lezen? Prikkelt deze vormgeving voldoende? Fotografie, kleur, vorm, richting, streamers en titels … het zijn de bouwstenen van een mooie spread in een magazine. En met zo’n mooie spread komt je content binnen. Nu onze deur nog.