Retentie van talent door employer value proposition

Geschreven door: Lore De Jonge

En niet alleen voor de retentie van talent. Ook voor de acquisitie van werknemers speelt de Employer Value Proposition een belangrijke rol. Onmisbaar in je employer branding. Maar hoe begin je aan die EVP? 

 

Het belang van een EVP

De Employee Value Proposition (EVP) is wat jij te bieden hebt aan je huidige en toekomstige werknemers. Zodat die weten waarom ze voor jou willen (blijven) werken. En in die belofte ga je best verder dan alleen loon en extralegale voorwaarden. 

Wel met unieke redenen waarmee je naar buiten kan communiceren. Want daar ligt het belang van een EVP: het ondersteunt je merk als werkgever en dus je employer branding communicatie. Erbovenuit springen op de arbeidsmarkt? Een interne campagne lanceren om je personeelsretentie op te krikken? Start van je EVP!

Retentie is meer dan alleen loon 

Uit onderzoek blijft dat voor de hand liggende factoren, zoals salaris en extralegale voordelen, belangrijk maar niet doorslaggevend zijn voor een werknemer. Werkgevers gaan daarom beter op zoek naar de unieke aspecten die hun bedrijf typeren. Leg je oor te luister bij je huidige werknemers en pols naar verwachtingen bij toekomstige. Wat vinden zij fijn aan hun job? Hoe werken ze samen met collega’s? Hoe willen ze doorgroeien? Formuleer het duidelijk. En concreet.

Blijf weg van lege woorden zoals ‘dynamische werkomgeving’ of ‘flexibiliteit’. Je leest ze in vacatures en in mission statements, maar zelden kom je te weten wat er echt mee bedoeld wordt. Mag je je dag indelen zoals je zelf wil? Of verwacht je baas dat je op elk moment beschikbaar bent? De 'What’s in it for me?' kan een handige leidraad vormen bij de formulering van je EVP.

Hoe communiceer ik mijn EVP?

Je hebt je DNA kunnen vatten in een uniek EVP? Super! Dan heb je alvast een kapstok waaraan je al je employer branding communicatie kan vasthangen. Van je nieuwe HR-campagne om afgestudeerden te lokken tot je maandelijkse nieuwsbrief om collega’s te informeren.

Toets telkens af of je boodschap strookt met waar je voor staat als werkgever. Blijf dus trouw aan je werkgeversmerk. En hou die boodschap consistent aan. Wie een speelse vacature leest, maar in een sterk afgelijnde job terechtkomt, zal snel afhaken.

Ook je employer brand heeft een gezicht nodig

Zet in op authenticiteit in je employer branding. Wie beter om te laten vertellen hoe het er bij jou aan toegaat dan je eigen medewerkers.

Breng je EVP naar buiten in de vorm van persoonlijke verhalen. Integreer ze in je communicatieplan en gebruik ze als handige tool om strategische beslissingen te ondersteunen. Want met authentieke getuigenissen komt je boodschap beter binnen en overtuig je écht als werkgever.