3 belangrijke inzichten van de
Heerlijk Helderdag 2023
Elk jaar organiseert Team Taaladvies (Vlaamse overheid), Kortom vzw en de Nederlandse Taalunie een heerlijk initiatief: de Heerlijk Helderdag. Al wie met taal bezig is, daarheen! Want voor geen prijsje - gratis!- pik je inspiratie, tips en praktijkervaringen mee van je communicatiecollega’s.
Wij stuurden onze redacteur Lore. Als vrouwelijke collega leek ze ons de perfecte doelgroep om zich onder te dompelen in het thema van dit jaar, inclusief taalgebruik.
Wat bracht ze mee? Lore kwam terug met een app om complexe teksten te verhelderen, een verrassend weetje uit juridische eindredactie en nieuwe inzichten om vacatureteksten inclusiever te schrijven.
1. De app LeesSimpel
Deze app heb ik ontdekt tijdens een lezing over nieuwe bewonersbrieven van Stad Gent. LeesSimpel helpt er stadsdiensten om hun brieven te verhelderen. Hoe? Je neemt een foto van je tekst en de app somt de essentie op in een aantal zinnen. Kant-en-klaar om uit te sturen? Nee, maar het helpt je wel om alvast dat belangrijkste deel bovenaan je brief te vullen met de kernboodschap.
2. Juridische eindredactie
Juristen, ik heb er blijkbaar meer mee gemeen dan gedacht. Want net als mij zijn er tal van organisaties die zich bezighouden met eindredactie om teksten te verhelderen. Juridische teksten, weliswaar. Maar met dezelfde regels over witruimte, tussentitels, opsomlijsten, … Verrassend weetje? Terwijl wij op de redactie vaak hameren op het gebruik van synoniemen om herhaling te vermijden, stelt een juridische ‘verhelderaar’ het tegenovergestelde. Contract, overeenkomst, … hou het bij één en hetzelfde woord. Want niet elke lezer weet dat het synoniemen zijn.
3. Inclusieve
vacatureteksten
Aan de Universiteit Gent onderzochten ze hoe we vacatureteksten inclusiever kunnen maken. Specifiek bestuurden ze het effect van meta-stereotypen. Dat zijn stereotypen waarvan je denkt dan anderen ze over jou hebben. Zo denken veel 50-plussers dat rekruteerders hen niet flexibel vinden. Vacatures met zinnen als “Je bent flexibel” schrikken af en doet die doelgroep niet solliciteren. Oplossing? Focus op gedragingen in een jobbeschrijving in plaats van hoe een persoon moet zijn. Een zin als “Je kan je flexibel opstellen in bepaalde situaties” sluit minder uit. Gevolg? Je pool aan kandidaten vergroot!
Lees hier hoe we Stad Halle begeleiden met employer branding.
Extra verhelderend
- Vereenvoudigen is niet hetzelfde als verhelderen
Zorg dat je boodschap nog steeds overeind blijft. Haal de ballast weg maar geen essentiële stukken. - QR-code of link?
Gebruik enkel een QR-code wanneer je er een directe actie aan kan koppelen (bv. “Bestel”). Kies in andere gevallen (bv. “Meer info”) voor een link. Let wel: een verkorte link, die een lezer zelf kan ingeven. Vermijd ellenlange links dus. En beide? Doe maar niet, én een link én een QR-code zijn verwarrend voor een lezer.
Onze redacteur volgde de sessies 'Juridische correctheid en heldere taal' (Lisa Vanderhaeghe), 'Let op je woorden ... in vacatures' (Aylin Koçak) en 'Heerlijk heldere bewonersbrieven' (Carolien Oosterlinck). Bedankt aan alle sprekers voor de boeiende sessies!