Welke foto's gebruik je
in een gedrukte publicatie?

Tips & tricks Geschreven door: Bold & Pepper

Wil je foto’s in je magazine of gedrukte folder? Dan is het belangrijk dat je foto’s aanlevert met de juiste resolutie. Maar wat is dat precies, de ‘juiste’ resolutie? En hoe controleer je dat? Enkele concrete tips & tricks.

Wil je foto’s plaatsen in je magazine of gedrukte folder? Dan is het belangrijk dat je foto’s aanlevert met de juiste resolutie. Maar wat is dat precies, de ‘juiste’ resolutie? En hoe controleer je dat? Enkele concrete tips & tricks.

Wat is resolutie?

De resolutie heeft te maken met de kwaliteit van je foto. Een afbeelding is opgebouwd uit een aantal pixels, en de dichtheid van die puntjes bepaalt de resolutie van de foto. Hoe meer puntjes per inch (dots per inch of dpi), hoe hoger de kwaliteit van je afbeelding en hoe scherper je foto. Maar hoeveel dpi heb je nodig voor drukwerk? De beste drukkwaliteit bereik je met 300 dpi en dat is dan ook de standaard die onze drukkers hanteren.

Hoe check ik de resolutie van een beeld?

Heb je Adobe Photoshop?

JA

 • Open Adobe Photoshop
 • Open de afbeelding
 • Ga naar menu ‘Image /Afbeelding’
 • Kies voor Image Size/Afbeeldingsgrootte. Daarna opent zich een venster. Voer de volgende stappen uit (deze stappen moeten in de juiste volgorde uitgevoerd worden, zo niet kan het resultaat afwijken van het effectieve formaat)
 1. Zorg ervoor dat ‘Resample’ niet aangevinkt staat
 2. Zet de ‘width/height- breedte/hoogte’ op millimeter of centimeter
 3. Zet ‘resolution-resolutie’ op pixels/inch (niet pixels/centimeter)
 4. Zet de resolutie op 300 dpi
 5. Nu kunt u bij ‘width/height’ het formaat zien waarop de afbeelding kan gebruikt worden in drukwerk.

NEE

Geen paniek, er bestaan online gratis tools. Download bijvoorbeeld het gratis programma IrfanView

 • Open IrfanView
 • Open beeld
 • Ga naar menu ‘Image’
 • Kies voor ‘Information’
 • Vul onder ‘Resolution’ ‘300’ x ‘300’ dpi in
 • Klik op ‘Change’
 • Bij Print size krijgt u nu te zien hoe groot de afbeelding maximaal kan afgedrukt worden bij 300 dpi. Idealiter is dat groter dan 3 x 3 cm.

Waar op letten als ik zelf in de rol van fotograaf kruip?

Foto’s die je met een degelijke camera maakt, of zelfs met de camera van je smartphone, zijn meestal perfect bruikbaar in drukwerk.

Check gewoon even de instellingen van je toestel voor je aan de slag gaat en stel de allerhoogste kwaliteit in (vaak is dat ‘Fine’ of ‘Superfine’). Kies meteen ook voor het grootst mogelijke beeldformaat (Large). 

Hoe groter het beeldformaat, hoe meer pixels uw foto’s bevatten, en hoe groter ze kunnen worden afgedrukt. Dat betekent ook dat ze meer plaats innemen op uw geheugenkaart. Vanaf een bestandsgrootte van 2 MB zit je meestal wel goed.

Goed om weten

 1. Op het eerste gezicht is een beeld met een grootte van 100 kB dus waarschijnlijk te klein om te gebruiken in print. Op postzegelformaat lukt misschien nog net, maar dat is meestal niet het resultaat dat je wenst. Toch kan zo’n beeld zodanig gecomprimeerd zijn dat het toch op een redelijk formaat kan gebruikt worden. Check dus de resolutie en afbeeldingsgrootte zoals hierboven uitgelegd.
 2. Als je een beeld opent en u klikt met de rechtermuisknop, dan zie je bij ‘Eigenschappen’ en ‘Details’ ook het aantal pixels en de resolutie van de foto.
 3. Gebruik niet zomaar het eerste het beste beeld dat je van het internet plukt. Deze beelden zijn meestal maar 72 dpi en niet bruikbaar voor gedrukte publicaties: verhoog je de dpi van een foto, dan verklein je automatisch de afmetingen.

Op zoek naar een communicatiepartner? Contacteer ons!