Duuuurzaam bloggen

Tips & tricks Geschreven door: Michiel Bronckaerts

Long of short copy? We steken overal even veel energie in. Ook als we blogposts schrijven over duurzaam ondernemen. In opdracht van Stad Gent gaan we langs bij lokale ondernemers die een energietraject volgen. De stad financiert, deelnemers voeren uit en op termijn daalt hun energieverbruik. Echt zo simpel? Toch als je de succesverhalen op hun blog leest. En misschien zitten onze overtuigende blogposts daar ook wel voor iets tussen.

Ga voor klare taal

Laat je niet afschrikken door termen als energiecoach, quickscan of ander jargon. Wat anderen ook beweren, soms is jargon gewoon handig en de kortste weg om duidelijk te maken wat je bedoelt. Maar niet iedereen is vertrouwd met vaktaal en de Stad Gent wil verstaanbaar zijn voor elke burger.

Daarom kiezen ze bewust voor testimonials. En daar zijn we blij om. Net zoals Stad Gent geloven we in teksten waar mensen de hoofdrol spelen. Niet de dienst of het product. Voor elke blog gaan we op verhaal bij een deelnemer. Stuk voor stuk ervaringsdeskundigen, zelfs zonder Master in de Ecologie. En als je leest dat Els ‘dankzij de energiescan in één klap 7500 euro bespaart’, weet je meer dan genoeg.

Ga voor mensentaal

Iedere vogel zingt zoals hij gebekt is. Zijn we opeens ornithologen? Nee, en pardon voor het jargon, maar ook mensen hebben hun taaltje. Aan tafel gebruik je zelden woorden als echter, steeds, trachten of desalniettemin. Gebruik ze dan ook niet in quotes, want zo verliest je tekst aan menselijkheid. Er is niets mis met spreektaal, schrijf gerust zoals je praat. Als je leest dat Els ‘door toedoen van de energiescan reeds € 7500 wist te economiseren’, sla je de plank mis.

Geef je verhaal een gezicht

Els, Alix en Kurt. En niet bedrijf x, y of z. Een mensengezicht boezemt vertrouwen in. Toon het dan ook. Liefst in hun natuurlijke omgeving en als het kan in hoge resolutie. Uit ervaring weten we dat weinigen hiervoor staan te springen. Maar als beide partijen tevreden zijn met het resultaat, pakken ze er graag mee uit. De beste reclame? Anderen die ongevraagd jouw blijde boodschap verspreiden. Amen.

Varieer op hetzelfde thema

Els, Alix en Kurt zitten allemaal in een andere sector. De een leidt een eventlocatie, de ander werkt in het dochterbedrijf van een Amerikaanse textielfabrikant. Zelfs KAA Gent doet mee (in sommige voetbaltempels kleurt niet enkel de grasmat groen). Vaak dezelfde problemen, maar door de sector of omvang zijn er andere oplossingen nodig. En dat maakt elke verhaal anders. Van plan om zelfs testimonials te bundelen? Zorg dan dat je onderwerpen van verschillende markten thuis zijn.

Op zoek naar een communicatiepartner? Contacteer ons!