3 inzichten van het Sustainability Salon
“Saving our planet is now a communications challenge. We know what to do, we just need the will”, schreef David Attenborough in zijn allereerste post op Instagram. Om de grote massa in beweging te krijgen, moeten we als communicatiesector de krachten bundelen. Daarom organiseerde sectororganisatie ACC voor de eerste keer een Sustainability Salon. Deze 3 inzichten namen wij mee naar Bold and pepper.

1. Creativiteit maakt nog steeds het verschil
Duurzaamheid leidt tot droge eenheidsworst? Think again! Het biedt kansen om creatief aan de slag te gaan met vernieuwende én ecologische ideeën. Ook als agency kan je daarin het voortouw nemen.
Een voorbeeld? Voor een event in Londen ontwierp designstudio WeWantMore een volledige bar uit schimmel: The Mush Room. De bar groeide letterlijk toe naar het event - helemaal binnen het thema ‘Great things will grow’. Na afloop kreeg de bar een plek in de Royal Botanical Gardens, waar hij langzaam terugkeert naar de natuur.
2. Duurzaamheid draait om risk management

De wetgeving rond duurzaamheidsrapportering kent de laatste weken meer cliffhangers dan een seizoensfinale van Thuis. Onlangs bracht de EU met de Omnibus Proposal het aantal bedrijven dat verplicht moet rapporteren volgens CSRD terug van 50.000 naar 12.000.
Stoppen alle andere bedrijven dan plots met duurzaamheid? Absoluut niet, bevestigde Sebastiaan De Block van The Ecological Entrepreneur. De doelstellingen van de EU blijven dezelfde en de impact van klimaatverandering laat zich steeds meer voelen in bosbranden, overstromingen of andere extreme weersomstandigheden. Behalve menselijke leed veroorzaakt dat ook stevig wat financiële schade. En zo blijft duurzaamheid binnen de financiële wereld een belangrijke factor in risicobeheer. Met ESG als tool om je kredietwaardigheid te beoordelen.
Daarom rapporteren veel bedrijven volgens de VSME (Voluntary Sustainability Reporting Standard) voor niet-beursgenoteerde kmo’s. Geen duizenden datapunten in deze vrijwillige rapportering, maar 70 verspreid over 11 thema’s. Een ideaal startpunt om over duurzaamheid te praten op bedrijfsniveau.
3. Geloofwaardige verhalen hebben de meeste impact
Communicatie speelt een essentiële rol in duurzamer gedrag van consumenten. Maar hoe zorg je voor een maximale impact? Niet met doemberichten – ook al zijn ze waar – maar met verhalen die consumenten inspireren.
Volgens Wim Vermeulen, Director of Strategy and Sustainability bij Bubka, gelden daarbij 3 vuistregels:
- Mind the narrative: Analyseer wat consumenten belangrijk vinden, werk verschillende storylines uit en onderzoek met objectieve data welk verhaal de meeste impact heeft.
- Make it credible: Duurzaamheidscommunicatie werkt niet zoals traditionele marketing. Je kan niet zomaar één voordeel uitvergroten. Om geloofwaardig te zijn, heeft je communicatie 5 drivers nodig: honesty, commitment, urgency, shared value, en clarity through details.
- Build the business case: Onderzoek welke (nieuwe) doelgroepen je merk met deze communicatie kan bereiken. Zo kan je met objectieve cijfers de return-on-investment van duurzaamheidscommunicatie berekenen.
Versterk je merkidentiteit met een sterk duurzaamheidsverhaal
Kan jouw duurzaamheidscommunicatie ook een extra laagje peper – en geloofwaardigheid – gebruiken? Contacteer ons voor een vrijblijvend gesprek.