AI of Thomas
Wie schreef de tekst?
Met detectietools zoals originality.ai kan je ontdekken of een tekst door AI werd geschreven. Redacteur Thomas test zijn eigen tekst.
‘SCAN NOW.’
Dwingend kijkt de afgeronde knop in Originality.ai me aan. Deze tool detecteert het gebruik van artificiële intelligentie in teksten, dus vond ik het een geweldig idee om te zien hoe mijn werk scoort. Vond, in de verleden tijd. Want nu ik op het punt sta digitaal gefileerd te worden, krijg ik schrik. Niet omdat ik twijfel aan mijn tekst. Niet omdat ik het schrijfwerk uitbesteedde aan ChatGPT & co. Wel voor de mogelijke gevolgen – gevolgen die ik niet in de hand heb.
SOS SEO
Toch klik ik. En samen met het molentje in mijn hoofd begint er een wieltje te draaien op mijn scherm. ‘Scanning’. 920 woorden worden voor 18 eurocent op zowel plagiaat als AI-inmenging gecontroleerd. Wat heb je tegenwoordig nog voor dat geld? Wel, in Originality.ai het percentage waarvan de tool denkt dat de tekst door een mens werd geschreven. Dat percentage is extreem belangrijk. En niet alleen omdat ik fier ben op mijn ambacht. Het zit namelijk zo dat zoekrobots met AI gemaakte websitevulling afstraffen. Bye bye SEO, hallo pagina 2 van de zoekresultaten.
Vermoord door vermoeden
De scan duurt langer dan ik verwachtte. Veel langer. “Is dat spel gecrasht of zo?”, mompel ik tegen collega Lore. Maar in mezelf denk ik dat er wel iets mis moét zijn met mijn tekst. Want hoewel ik ‘m zelf schreef, kan de tool toch valsspelerij vermoeden. En ‘vermoeden’ is hier het sleutelwoord; in een tekst kan je geen onzichtbaar watermerk inbouwen. Dus controleert Originality.ai de inzichten en opbouw van je schrijfsel. Wat als blijkt dat mijn ideeën de fraîcheur hebben van een overtijds Hervekaasje? Slik.
Het verdict
Intussen vliegen de eeuwen voorbij in mijn zelfgecreëerde Vacuüm der Onzekerheid. Sterren imploderen, baby’s zien het levenslicht, ik wacht. Tot plots:
Thomas: 1 – AI: 0
Triomfantelijk gooi ik mijn armen in de lucht. Te triomfantelijk, helaas. De wankele stapel papieren en magazines op mijn bureau komt in beweging en keilt een klets koude koffie op m’n broek. Ergens kucht iemand “clean desk policy”, ik hou het bij een welgemeende godverdomme. Zonder talmen prompt ik in een openstaande ChatGPT-sessie ‘Hey ChatGPT. Hoe verwijder ik koffievlekken uit kledij?’. Ik krijg advies in de vorm van een duidelijk 7-stappenplan en ga aan het deppen. De toekomst ziet er weer vlekkeloos uit!