De bedrijfsfiets
Met de speed pedelec naar meer werknemersgeluk

Tips & tricks Geschreven door: Thomas Schoenmakers

Speed pedelec, elektrische fiets of longtail: de bedrijfsfiets is fiscaal en financieel interessant voor zowel werkgevers als werknemers. Maar daarnaast is het ook de leukste vorm van woon werk verkeer. Neem het van onze Isabelle aan!

Liever een speed pedelec, als 't kan!

“Zou ik in de plaats van een firmawagen geen speed pedelec kunnen krijgen?” Met dat verzoek van toenmalige sollicitant Thomas ging Isabelle Maenhout, office manager bij Bold & pepper, aan de slag. Ze ploos voorwaarden van leasingmaatschappijen uit, bekeek online verschillende modellen, en … kreeg zin om er eentje voor zichzelf te bestellen!

Isabelle en Thomas bij hun stromer speed pedelec bedrijfsfiets

Woon werk verkeer zonder miserie

“Mijn man Olivier en ik zijn echte fietsers”, vertelt Isabelle. “Maar 25 kilometer met de koersfiets van het Pajottenland tot in Groot-Bijgaarden, dat zagen we niet zitten. Zweten, modder, omkleden … Zo’n gedoe aan het begin van de werkdag. Met een speedpedelec heb je die problemen niet. Bovendien heb je nooit meer last van files, kom je toe met een frisse kop en regent het een pak minder in België dan ik dacht. Dat kan ik met zekerheid zeggen na bijna 4.000 woon-werkkilometers. Het enige dat ik jammer vind, is dat het er niet meer zijn.” (lacht)

Fietsen brengt op

Voor Olivier Van der Stede (managing partner) was de vraag om een snelle fiets een no-brainer: “We gingen meteen mee in dat verhaal. Uit onderzoek blijkt dat er minder ziekteverzuim is bij bedrijfsfietsers én het is fiscaal en financieel interessant voor alle partijen. En dan zwijg ik nog over het duurzaamheidsaspect. Je moet als bedrijfsleider haast gek zijn om stokken in de wielen van zo’n initiatief te steken. Door al die voordelen stellen we die mobiliteitsoplossing nu zelf voor aan nieuwe medewerkers. Dus naast Isabelle, Thomas en mezelf, krijgt nu ook onze Creative Designer Delphine er eentje. Iedereen blij!”

Isabelle geeft 5 speed pedelec tips plus eentje extra
  • Een bedrijfsfiets is 100% fiscaal aftrekbaar, net als de fietsvergoeding van € 0,25/km die de werknemer elke maand netto op de rekening ziet verschijnen. Win-win!
  • Investeer in een regenbroek met voetbeschermers en een goede regenjas. Zo blijven je kleren en schoenen kurkdroog in een regenbui. Laagjes zijn je beste vriend tijdens de winter.
  • De voorwaarden van leasingmaatschappijen verschillen. Bij de ene zijn alle reparaties inbegrepen, bij de ander wordt er gewerkt met een vast herstellingsbudget per jaar. Zoek dat goed uit, de kosten aan een speedpedelec kunnen snel oplopen.
  • Vraag na bij je leasingmaatschappij welk slot je moet kopen. Elke verzekeraar heeft andere dekkingsvereisten.
  • Kies voor riemaandrijving als je geen zin hebt om je ketting regelmatig te kuisen. Onderdelen van een speedpedelec zijn erg onderhevig aan slijtage.
  • BONUSTIP: Bescherm je hersenen, koop een degelijke helm met normering EC1078. En om je coiffure ongeschonden te houden, bestaan er helmen met regenkapjes. Handig!