De kiosk van Fré
The Gentlewoman

Team Geschreven door: Lore De Jonge

Magazine maken is een vak apart. Leesritme, bladspiegels, en een strakke lay-out zorgen voor een unieke beleving. Gelukkig hebben wij een Art Director die gebeten is door het vak. En nog gelukkiger: hij deelt die liefde graag.

Fré kiest een magazine

Over Frederic kunnen we je veel vertellen. Dat hij onze art director is. Dat hij een zwoele stem heeft. Maar bovenal: dat hij al eens graag een magazine leest. Het lichtere genre dat elke dinsdag uitkomt, laat hij links liggen. Nee, Fré gaat voor bladen met pit. Elke maand neemt hij er zo eentje mee naar kantoor.

Gewoon een glossy magazine?

Op het eerste gezicht is The Gentlewoman een doorsnee fashion magazine. Luxueus papier, gevuld met stijlvolle advertenties. Maar daarna is duidelijk waarom het de moeite loont om verder te bladeren. "Dit blad pretendeert niet zozeer feministisch te zijn." zegt Frederic. "Toch komen hier steevast sterke vrouwen in beeld die in de kunst- en cultuurwereld hun hakschoen hebben gezet."

Inclusief magazine

Fré: "Elke cover pakt uit met een iconische afbeelding van de vrouw die binnenin geïnterviewd wordt. Soms in kleur, soms monochroom. Altijd een felle kleur als omkadering. Verder is de rug een opsomming van alle namen in deze editie. De vormgeving oogt daarom ook ruwer en moderner. Niet wat je meteen vrouwelijk noemt. Maar waarom eigenlijk niet?"

Modebladen zijn historisch gezien een uitvinding van de mannenwereld. Om te tonen hoe vrouwen de aandacht van mannen kunnen trekken. Die bladen bestaan nu nog. Maar gelukkig is er ook meer en meer plaats voor content op maat van de doelgroep. Fré: "Voor mij is 'the gentlewoman' dan ook een inclusief magazine. Voor vrouwen en voor alle genders."

The Gentlewoman is een tweejaarlijks magazine, uitgegeven door het Nederlandse duo Gert Jonkers en Jop van Bennekom. Het werd in 2010 gelanceerd en wordt nog steeds door dezelfde hoofdredacteur geleid, Penny Martin.