Employer branding
volgens het boekje

Tips & tricks Team Geschreven door: Thomas Schoenmakers

Wat is employer branding voor Bold & pepper? Nieuwe collega Delphine mocht het ondervinden. We heetten haar welkom met een onboarding volgens het boekje!

Welkom nieuwe collega!

Bij Bold & pepper geloven we nogal in de kracht van papier. Daarom krijgt elke medewerker een mooi notitieboekje. Da’s handig om gedenkwaardige quotes neer te krabbelen of te droedelen tijdens meetings. Maar bovenal is zo’n schriftje ideaal om nieuwe collega's welkom te heten. Of dat beweert collega Thomas Schoenmakers toch ...

Thomas: “Een sollicitatieproces is zenuwslopend, maar het gat tussen je contractondertekening en je startdag is pas echt vreselijk. Want dan begint het molentje te draaien: je kent de kantooruren en -gewoontes niet, weet niet of je boterhammen moet meenemen of wie de mensen zijn met wie je gaat samenwerken. Best intimiderend. Daarom wou ik met dit gepersonaliseerde boekje al die vragen beantwoorden en mijn nieuwe professionele buurvrouw Delphine persoonlijk verwelkomen. Bovendien is het bewezen dat preboarding enorm belangrijk is in employer branding. Een heel vliegennest in een klap, dus!”

een boekje om een nieuwe collega welkom te heten

Het belang van onboarding

Wie employer branding en onboarding leest, denkt vaak aan dure trajecten met nietszeggende slogans. Maar daar heeft het niets mee te maken volgens Thomas: “Er is niets dat nieuwe werknemers sneller wegjaagt dan een inconsistent verhaal. Want hoe zou jij je voelen wanneer je in een relatie stapt met iemand die achteraf totaal anders blijkt te zijn? Dat werkt niet. Zeker nu retentie belangrijker is dan ooit, moet je uitdragen wat je uitschreeuwt. In ons geval is dat content op mensenmaat, een vlakke organisatie waarin je iedereen kan aanspreken, en waar je ruimte krijgt om te experimenteren en steengoed te worden in je eigen ding. Laat het duidelijk zijn dat portretten tekenen niét het mijne is.”

Onboarding met zelfgetekende collega's

Candidate journey, de reis anders bekeken

Dat boekje is uiteraard maar een deel van het preboarding traject bij Bold & pepper. Om de juiste mensen aan te trekken en te houden, bekeken we elk contactmoment vanuit de ogen van een sollicitant. Waar kunnen we stress en onzekerheid wegnemen? Hoe kunnen we toekomstige collega’s een goed gevoel geven? En vooral: hoe kunnen we meegeven wie we zijn zonder onnodig borstgeklop. Het is verhelderend om over zo’n dingen na te denken, maar nog belangrijker: hoe komt het over? We vroegen het aan Delphine Messiaen, onze nieuwe Digital Creative en proefkonijn.

Welkom nieuwe collega Delphine
"Het is heel fijn dat de andere kant even hard uitkijkt naar De Grote Dag als jijzelf"

Delphine: “Ik heb al een paar onboardings achter de rug, maar de aangenaamste was die bij Bold & pepper. En dat zeg ik niet omdat ik hier net werk. (lacht) Al tijdens de sollicitatie was de aanpak rechttoe rechtaan, en na het eerste gesprek waren de volgende stappen duidelijk. Ik werd niet aan het lijntje gehouden. Wat ik super tof vond was dat ik geen weken moest wachten op de resultaten van mijn test. Bovendien kreeg ik feedback waar ik iets mee was. Dat apprecieer ik, omdat ik graag wil groeien. Bij de contractondertekening kreeg ik een flesje om te vieren en werd ik kort voorgesteld aan het team. Tot slot, 1 dag voor ik begon, stonden er taart en een boekje aan mijn voordeur. Het is heel fijn om te weten dat de andere kant even hard uitkijkt naar De Grote Dag als jijzelf. Weg stress!”