Laatstejaarsstudenten rekruteren voor een onvoldoende gekende sector, hoe doe je dat? Door te tonen hoe die eerste werkervaring er uitziet! Met getuigenissen van eigen medewerkers, verspreiding op digitale kanalen en een frisse look ’n feel, scoort afvalverwerker Indaver bij een jonge doelgroep. Een campagne die al even snel bedacht als gelanceerd werd. Want de jeugd, die heeft geen tijd!
Klant: Indaver
De uitdaging:
Zo veel mogelijk studenten overtuigen om zich in te schrijven voor het Indaver International Graduate Programme.
Het resultaat:
Een luxeprobleem voor Indaver. Want bijna 750 avonturiers stelden zich kandidaat voor 8 jobs.
Ook Indaver gooit alles in de strijd om young potentials te overtuigen van haar troeven als werkgever. Zo lanceerde het afvalverwerkingsbedrijf in 2023 voor het eerst het Indaver International Graduate Programme. Dat programma richt zich op (bijna) afgestudeerden met een master of bachelor in technische studies of management. Twee jaar lang ontdekken ze op verschillende Europese locaties de organisatie en hun eigen talenten via een traject-op-maat. Voor Indaver dé gelegenheid om toekomstige werknemers aan zich te binden.
Wie zijn de young graduates? En nog belangrijker, hoe bereik je hen? Om te appelleren aan deze doelgroep creëerden we eerst een beeld van de potentiële kandidaat. We bouwden er dus een persona rond. De klassieke kenmerken haalden we uit de criteria van het programma: afgestudeerd in specifieke studies, maximum 1 jaar werkervaring, spreekt vlot Engels, ... Maar we wilden ook de waarden en behoeftes van een kandidaat in kaart brengen. Waar liggen de interesses? Wat verwacht hij of zij van een werkgever? Hoe duidelijker die soft kenmerken, hoe beter we onze content en kanalen op hen konden afstemmen.
Samen met Indaver definieerden we onze graduate persona in detail. Conclusie? De ideale kandidaat is jong, ambitieus, avontuurlijk, draait mee in verschillende teams, in een internationale context, is zelfredzaam, neemt graag initiatief, wil een job die bijdraagt aan een betere wereld, wil een inkijk in alle facetten van een bedrijf ... Best concreet, toch?
Vacatureteksten barsten van de beloftes om nieuw talent over de streep te halen. Bedrijven slagen er ook steeds meer in om hun EVP, employer value proposition, duidelijk te communiceren. Toch ontbreekt vaak dit stukje info: hoe is het nu écht om hier te werken? Essentieel om mee te geven, zeker als je nieuwkomers op de arbeidsmarkt wil overtuigen van je jobs.
Ook voor deze campagne stelden we de vraag. En wie beter dan Indavers eigen talent om ze te beantwoorden. We interviewden een diverse groep van 8 medewerkers die zich konden vinden in de rol van ambassadeur én in wie een laatstejaarsstudent zich kon herkennen. "Waarom koos jij voor de job?" "Waarom voor je werkgever?" Elke getuigenis koppelden we aan een kernwoord dat Indaver typeert en young potentials aanspreekt. Zo sloegen we een brug tussen persoonlijke ervaringen en organisatiedoelstellingen.
Vlotte fotografie en een speelse - Engelse - tone of voice brachten de verhalen tot leven. Zo maakten we het programma reëel voor de doelgroep.
De getuigenissen van medewerkers vormden de ruggengraat van de campagne. We speelden die menselijke content gretig uit op verschillende kanalen en trokken de aandacht van de scrollende GEN Z'er met een sterke slogan en look 'n feel. De herkenbare kleuren en gezichten doken op in onder meer animaties en infografie en versterkten Indavers werkgeversimago onder de jonge doelgroep.
Verder kozen we heel gericht voor de volgende digitale kanalen: overzichtelijke pagina’s op de Indavers website met alle details van het programma en de getuigenissen, vacatures op rekruteringswebsites en Indavers sociale media die we spekten met diverse templates en posts om buzz te creëren, vooral op LinkedIn.
Daarnaast ontwikkelden we een roll-up banner en flyers voor jobbeurzen om het gesprek op gang te brengen tussen HR-collega’s en geïnteresseerde studenten. Ten slotte schreven we ook copy voor Indavers personeelsmagazine en intranet. Door ook haar inhouse commmunity te informeren over het programma, kreeg de online campagne een extra push. Ook het persbericht droeg daartoe bij.
Om de stijl en cultuur van onze nieuwe klant snel onder de knie te krijgen, speelde Indavers corporate communicatieteam van bij de start een grote rol in dit HR-project. Van briefings tot collega’s mobiliseren: de wisselwerking tussen hen, het HR-team en onze copywriters en designers zorgde ervoor dat voorgestelde concepten en content aansloten bij Indavers stijl en cultuur. Een dankbare stroomversnelling, gezien de campagne live ging in enkele weken. Bovendien leidde de intense samenwerking er ook toe dat we snel ambassadeurs vonden en dat de campagne op sociale media breed werd gedeeld door medewerkers.
Saskia Alaerts
Corporate Communication Adviseur Indaver
In slechts 3 weken ontwikkelden we genoeg materiaal voor een zo hoog mogelijke conversie naar de website. Die efficiënte en intensieve aanpak leidde tot de volgende resultaten:
Conversie geslaagd? Uit bovenstaande cijfers blijkt dat de campagne om het International Graduate Programme te promoten, succesvol was. Al zien wij vooral laatstejaarsstudenten in plaats van cijfers. Jong, ambitieus en aan de start van een eerste job. In een bedrijf met een gezicht, 8 in het bijzonder.