Munt slaan
uit financiële verhalen

KBC wilde haar klantenbinding optimaliseren. Bij voorkeur buiten de bank. Want genieten van je kapitaal doe je niet in een kantoor. Wel in je eigen huis, bijvoorbeeld tijdens een sessie homebanking, of op vakantie omringd door vrienden en familie. Als het op papier staat, beslis je zelf waar en wanneer je erin duikt. 
Dat is de kracht van een magazine.

Klant: KBC

De uitdaging:
Een lifestylemagazine dat KBC dichter bij haar klanten brengt. Geen droge, veredelde brochure, maar wel een volwaardige lifestyleblad dat het merk KBC in de verf zet, zonder het op te dringen aan de lezer.

Het resultaat:
Grappa, een magazine met als baseline ‘uw geld & uw leven’. Oftewel een tijdschrift over de goede dingen des levens gecombineerd met een behapbare brok financieel nieuws.

Het beste van beide werelden


In Grappa lees je hoe je bewust omspringt met je geld, zonder luxe of comfort uit het oog te verliezen. Enerzijds met financiële inzichten, anderzijds met tastbare verhalen. Soms van een bekende kop, soms van mensen zoals jij en ik. Geld maakt misschien niet gelukkig, maar biedt wel mogelijkheden. En om geen kansen mis te lopen, wil KBC haar klanten informerenadviseren en inspireren

De baseline vat de kern van het magazine samen: ‘Uw geld & uw leven’. Twee uiteenlopende topics, maar het een kan niet zonder het ander. Wie geld wil laten rollen, weet maar beter welke richting een gunstige afloop belooft. Daarom combineren we in Grappa het beste van beide werelden: aantrekkelijke lifestyle artikels en informatieve financiële stukken


Blauwdruk van een sterk merk


We zijn van vele markten thuis, maar als het op geld aankomt, trekken wij ook naar onze bank. Dat KBC voor hun B2C-magazine onze expertise wilde inschakelen, leek wel de omgekeerde wereld. Maar tegelijk ook een ideale wereld, want we doen niets liever dan de identiteit van ons klanten op papier gooien. In het geval van KBC stond de branding al op punt. Wat ze in het magazine kwijt wilden, konden ze ook haarfijn uitleggen. Hoe dat op papier verscheen, mochten wij kiezen.

Wij kozen voor een evenwichtig magazine. Dat zie je terug in de baseline, maar ook op elke pagina van het magazine. Na de financiële trends, volgen artikels over wat je met al die centen moet aanvangen; architectuur, cultuur, eten en reizen. Zo weerspiegelen we ook de waarden KBC en hun kijk op een comfortabel leven. Gecombineerd met herkenbare formats en een strakkeluchtige opmaak ligt geen enkel onderwerp zwaar op de hand. Een concept dat vanaf vanaf het eerste nummer zo goed zat, dat er meer dan 40 edities later quasi niets aan veranderde. 



De illustraties van Jan Van Der Veken zorgen voor een menselijke toets in het magazine van KBC.
Opboksen tegen cijfergeweld


De beurs, erfenisrecht, obligaties, ... Begin er maar eens aan als niet-ingewijde. Maar als bank kan je het niet maken om in je magazine geen woord te reppen over financiën. Daarom bleven we mooi af van de inhoud van elke financieel dossier. Dat weerhield ons niet om onze saus te gieten over het grafische luik. Met doordachte bladschikking en een leesvriendelijke elementen verlichtten we taaie stukken tekst. En door nauw samen te werken met illustrator Jan Van Der Veken vind je tussen al dat cijfergeweld steeds een menselijke toets. 


Ik gebruik altijd de bladspiegel als basis. Het wit maakt deel uit van elke ontwerp en zorgt voor luchtigheid. Bij het magazine van KBC werkt dat perfect, zeker bij complexe thema's. Financiële stukken zijn soms een ver-van-ons-bedshow. Daarom schetste ik voor elk abstract dossier een herkenbaar kader.

Jan Van Der Veken
Illustrator